INSOFT is al jaren leverancier van professionele software oplossingen welke zijn onderscheiden met awards.

Zo leveren wij bijvoorbeeld ESET Antivirus dat inmiddels vele awards heeft gekregen als beste pakket. Door gebruikt te maken van dergelijke professionele producten bent u verzekerd van een goed functionerend computer systeem. Geen systemen meer die spam verspreiden of worden geïnfecteerd door een virus.

Wat is een virus

Een computervirus heeft de eigenschap dat het zichzelf kan overbrengen op andere programma's. De aangetaste programmatuur heeft op zijn beurt nu ook weer dezelfde eigenschappen als het oorspronkelijke virus. Het is duidelijk dat binnen de korste keren de meeste programma's drager zullen zijn van de kwalijke programmacode waar je niet snel meer van af raakt. Meestal wordt een computervirus zodanig geconstrueerd dat het niet onmiddellijk overgaat tot het beschadigen van computergegevens. Hiermee wordt de kans op voortijdige ontdekking opzettelijk verkleind. Net als bij biologische virussen dient het computervirus aan bepaalde voortplantingseisen te voldoen wil het niet uitsterven. Voordat het zijn gastheer vernietigt moet het virus tenminste een andere gastheer hebben besmet. Het dient daarbij niet al te kieskeurig te zijn bij het uitkiezen van een geschikt doel: een virus dat alleen maar werkt op de originele IBM machines zal zichzelf niet voldoende kunnen verspreiden om uiteindelijk te overleven.

Hoe werkt een virus

We onderscheiden drie fasen in de levensloop van een virus: de introductiefase, de besmettingsfase en de activeringsfase. Voor iedere fase geldt een eigen beveiligingsstrategie.

De introductiefase is de belangrijkste maar ook eenvoudigste fase in het leven van het virus: het virus wordt door een of andere oorzaak in het systeem geintroduceerd. Praktisch ieder kanaal bruikbaar voor uitwisseling van gegevens kan er voor worden misbruikt. De ongenode gast kan zich verspreiden via diskettes, email, netwerken of modems.  Het feit dat tegenwoordig veel mensen permanent on-line zijn  heeft het risico voor de verspreiding vergroot.

De besmettingsfase is de fase die het grootste deel uitmaakt van de levensloop van het virus. Om te overleven en zichzelf te verspreiden dient een virus andere programmatuur te besmetten. Om de kansen op succesvolle verspreiding zo gunstig mogelijk te laten zijn zal het virus in deze fase zichzelf zo min mogelijk bloot geven, en op alle manieren proberen ontdekking zo lang mogelijk uit te stellen. Het besmetten van een ander programma is niet eens zo moeilijk: het virus "plakt" zichzelf aan het einde van het programma.  Hier aangekomen krijgt de computer de opdracht van het virus om de eerste instructies van het programma  te vervangen door een zogenaamde sprong-instructie die er voor zorgt dat de programma-uitvoering aanvangt bij de viruscode i.p.v. bij het eigenlijke programma. Wordt het besmette programma nu opgestart dan wordt de controle direct doorgespeeld naar de viruscode. Het virus voert nu zijn kwalijke taak uit (zichzelf in het geheugen installeren, een ander programma besmetten), "repareert" vervolgens de eerste instructies van het programma die het immers had overschreven met de sprong-instructie, en geeft vervolgens de controle weer aan de originele programmacode over. Indien dit alles op de juiste wijze gebeurd, zal, nee KAN het gastprogramma er helemaal niets van merken dat het is misbruikt om een virus een lift te geven.

De Activeringsfase. Meestal wordt een virus uitgerust met een routine die na verloop van tijd wordt geactiveerd. Wat er nu gaat gebeuren is afhankelijk van de creativiteit van de virusmaker: werkelijk alles is mogelijk. De "speciale effecten" lopen uiteen van het afdrukken van een al dan niet politieke boodschap op het scherm, het vernielen van gegevens, het op de ten gehore brengen van een muziekje, het simuleren van type-fouten op de printer, tot zelfs het beschadigen van hardware. Het tijdstip waarop de activeringsfase aanbreekt varieert: na een bepaald aantal besmettingen, op of na een bepaalde datum of na een bepaald aantal toetsaanslagen. Sommige virussen hebben een heel repertoire aan effecten die in schijnbaar willekeurige volgorde worden uitgevoerd.

Er zijn ook virussen die niets anders doen dan zichzelf voortplanten en ze brengen dan ook geen schade voort. Hoewel... ? Het blijkt dat veel computervirussen programmeerfouten vertonen die af en toe de computer laten vastlopen. Een computervirus is nu eenmaal een moeilijk te testen, ingewikkeld stukje programmacode. Compatibiliteit is ook niet de grootste zorg van de virusbouwer. Er zijn programma's die sowieso niet meer goed functioneren nadat ze besmet zijn geraakt. Ook in het zeldzame gaval dat een virus geen activeringsfase kent dient het dus te worden bestreden.